2023.06.21.

Agnoloni Pécs után Szegeden is bemutatkozott

A szerző írásainak nagy része az utazás, pontosabban a helyek körül forog. A városok, falvak és a helyi, sokszínű emberek, valamint az őket körülvevő természet az, ami leginkább számít a szépirodalmi munkáiban. Berretti Erasmus című utazási regénye például az észak-európai utazásait meséli el vagy pszichológiai regényében, a Viale dei silenzi című regényben egy Lengyelországból Írországba tartó utazás során apját kereső férfi történetét ismerhetjük meg.

Műveiben a helszínek saját karakterrel rendelkező szereplők és sajátos energiájuk sokféleképpen lép kapcsolatba az emberi főszereplőkkel. Minden utazás egyfajta zarándoklat, belső utazás, ami összekapcsolódik a földrajzi térképpel.

Aktuális projekttémája Az út máshová (La via per l'altrove) egy író története, aki elhagyja szülővárosát, Firenzét, hogy elmeneküljön múltjának kísértetei elől és megváltoztassa saját életét, miközben válaszokat keres megválaszolatlan kérdésekre. A hosszú utazás során bejárja Olaszország egy részét, majd Európa több országát is. A Pécsett készülő regény cselekményének egyik helyszíne Magyarország, Agnoloni számára ezért volt különös jelentősége annak, hogy felfedezze hazánk tájait és kultúráját. A megélt tapasztalatok által, így hűen ábrázolja elbeszélő karakterét.

Agnoloni jellemző vonása, hogy előre nem készít írási tervet, csak úgy felfedezi a saját történetét, ahogy halad előre. Írásai által az olvasó a helyszínen érezheti magát, így ösztönzi is az olvasókat az utazásra, a helyek felfedezésére.

Agnoloni pécsi rezidens időszakát követően, június 19-én Szegeden is bemutatkozhatott, Orcsik Roland író, egyetemi tanár meghívására. A Tisza-parti városban, az Agárúr kerthelyiségében, hangulatos, nyáresti beszélgetésen vehetett részt olyan ismert helyiek társaságában, mint Gyukics Gábor költő, műfordító vagy például Máté-Tóth András vallástörténész, teológus.

A beszélgetés során szó esett Agnoloni írói pályájáról, műveiről, és főképp arról, hogy miképp került Magyarországra. Az olasz szerző elmesélte, hogy jó ideje készült már hazánkba, így hálás, hogy rábukkant a Magyar Írórezidencia Programra. Regénye magyarországi helyszíneiről így megélt tapasztaltok alapján írhatott.

Regénye megjelenésével és fordításával végre megtudhatjuk, hogy olasz utazója miként látja Pécset és Magyarországot.