Bemutatkozás

A projekt keretein belül a résztvevő írók és költők elvonulhatnak egy-egy magyar városban rendelkezésre álló szálláshelyre, hogy ott szabadon alkothassanak. Legalább két hetet, de egyéni egyeztetés alapján hosszabb időszakot is eltölthetnek egy rezidencián, miközben napló formájában rendszeresen beszámolnak helyszíni élményeikről.

Jelenleg nyolc, kulturális értékekben gazdag magyar város és település várja a programba jelentkezőket: Pécs, Debrecen, Pannonhalma, Nyíregyháza, Vácrátót, Vajszló, Kapolcs és Balatonfüred. A változatos szálláshelyek mindegyike visszaadja az adott régió varázsát és nyugodt, írásra alkalmas helyszínt biztosít az oda érkezőknek. A szerzők az ott tartózkodás alatt megtekinthetik a város nevezetességeit, környezetét és részt vehetnek a helyi kulturális életben is. Az újonnan megismert városban eltöltött idő ihlető erővel bír számukra, inspirálódhatnak a hely szelleme által és egy-egy helyszín bizonyos motívumai be is kerülhetnek alkotásaikba. A program a tervek szerint folyamatosan bővül további helyszínekkel Kárpát-medence szerte a jövőben.

A hazai és határon túli szerzők részvételén túl a program fontos eleme a külföldi, idegen nyelven író alkotók bevonása. A Magyarország területén eltöltött rezidens idő alatt testközelből ismerkedhetnek meg a magyar kultúrával és a helyi értékekkel. Nyomot hagyhatnak a város művészeti életében, élményeket, barátokat szerezhetnek és mindez a munkásságukra is hatással lehet. A program hosszú távú célja, hogy a résztvevő városok és az ott járt szerzők egyfajta kulturális nagykövetté váljanak és irodalmi kapcsolati hálót alkossanak, amely nem csak kulturális, de turisztikai és diplomáciai jelentőséggel is bír.

Az Írórezidencia program folyamatosan várja az elvonulni vágyó szerzőket, akik a honlapon a Jelentkezés fül alatt jelezhetik részvételi igényüket.