2023.06.15.

Haiti szerzőpáros Magyarországon

A Magyar Írórezidencia vajszlói helyszínén töltenek el egy teljes hónapot Ferlinda Dort és Louis Bertony, Haitiból származó költők. A páros egy közös versesköteten dolgozik, közben felfedezik Vajszlót és környékét is, amiben nagy segítségükre lesz Horváth István polgármester.

A fiatal művészek közül Bertony, egy egy évre szóló ösztöndíj által, a Modern Irodalom és Nyelvészet Tanszéken dolgozik a skóciai Glasgow-ban, míg Ferlinda Dort általános iskolai tanítóként tevékenykedik Haitin. Mint elmesélték, a távoli ország ugyan már kétszáz éve felszabadult a francia gyarmati uralom alól, de a térség egyik legszegényebb és közbiztonság tekintetében legveszélyesebb helye. Emiatt sokan – főképp az értelmiség, így a művészek is – elhagyják szülőföldjüket és a szomszédos Dominikai Köztársaságban, Kanadában, vagy az USA-ban próbálnak szerencsét.

A kötet címe Recovering the horizons (A horizontok helyreállítása), mely nagyjából 60 verset fog majd össze és olyan aktuális témákat dolgoznak fel benne, mint az emberi jogok védelme, a klímaváltozás, vagy a világban tapasztalható rossz gyakorlatok, a háború, az erőszak vagy a gyermekbántalmazás. Verseikben igyekeznek felhívni a figyelmet a kulturális sokszínűség elfogadására, az egyenlőség előmozdítására.

Nagy kalandnak tekintik a magyarországi rezidens időszakot, amiből sok ihletet szeretnének meríteni nem csupán e néhány hétre, hanem a jövőre nézve is.